Hvad er glycerin?

Hvad er glycerin?

Glycerin er et ord, man ofte er stødt på, når man kigger på ingredienslisten på produkter. Men hvad er glycerin egentlig, og hvad kan det bruges til? Jeg har selv været i lidt i tvivl, men nu har jeg undersøgt sagen og fundet ud af lidt forskelligt, som man kan bruge glycerin til – og det er ikke så lidt. 

Glycerin bruges nemlig både i kosmetik, til husholdning og i produktion af varer som f.eks. lak og maling. Du kan købe glycerin på denne hjemmeside: https://www.veracura.com/shop/glycerin-1-liter-528p.html

Først må det lige afklares, hvad glycerin er for noget. Glycerin kendes også under navnet glycerol og propantriol. Glycerin er en sukkeralkohol, som er udvundet fra vegetabilske fedtstoffer. Væsken er farveløs, lugtfri og hygroskopisk, hvilket er en betegnelse for stoffer, der let optager vanddamp fra deres omgivelser. 

De primære egenskaber ved glycerin er, at det er fugtighedsbevarende og blødgørende. Derfor har du sikkert tit set det i kosmetik som lotion, creme, salve, skintonic, hvor det anvendes i som en del af vandfasen. Glycerin kan bruges til alle hår- og hudtyper. 

Glycerin kan også bruges i hjemmet i husholdningssammenhænge. Skal du f.eks. tørre støv af, kan du skylle din støvklud i 1 l. vand blandet op med 2 spsk. glycerin. Det skulle efter sigende gøre, at støvet binder sig bedre til kluden. 

Har du noget tøj, som er lidt stift eller kradser, så kan du tilsætte 2 tsk. glycerin den sidste omgang skylning og derefter bliver tøjet dejlig blødt. 

Skulle du være så uheldig at have spildt rødvin, kaffe, te eller lignende på dit tøj, så kan glycerin opløse garvesyren og hjælpe med at fjerne pletten. Væd pletten godt igennem med glycerin og lad det trække i 12 timer, hvorefter du pletten med vand og sæbe. 

Udover at anvende glycerin i kosmetik og til huslige gøremål, så bruges glycerin også som basis for fremstillingen af nitroglycerin og kunstharpikser til lak og maling. Glycerin anvendes også som et fugtighedsbevarende middel i f.eks. fødevarer og det kan bidrage til holdbarheden.